Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Problém s jídlem

Dobrý den. Nevím, zda se v mém případě jedná o anorexii. Je to asi 2 měsíce, co jsem začala s dietou a chtěla do léta krásnou postavu. Před tím než jsem přestala jíst jsem vážila asi 60 kg na svých 170 cm. Teď vážím asi 50 kg. Okolí mi začalo říkat že jsem anorektička, že mám začat jíst, že vypadám hrozně. Rozhodla jsem se tedy, že se sebou začnu něco dělat a začnu jíst. Jenže nastal problém v tom, že i když chci jíst, tak když se najím víc než jsem měla v poslední době zvykem, jsem na sebe naštvaná a okamžitě jdu cvičit. Mám totiž strach z toho jak se říká " JOJO efektu " že když jsem dlouho jedla tak málo, a teď se najím, tak přiberu ještě víc než jsem vážila předtím. Chtěla bych přibrat ale tak, abych pořád měla hezkou štíhlou postavu. Existuje nějaký jídelníček po kterém bych začala pomalu přibírat a nenastal Jojo efekt? Děkuji :-)

Odpovědi na otázku

Jedním ze znaků anorexie je zkreslená představa o vlastním těle. I evidentně podvyživený člověk má stále pocit, že bojuje s nadváhou a není schopen reálně vnímat své proporce. Proto si myslím, že vaše situace je v tomto směru dobrá - uvědomujete si svou nízkou hnotnost a ráda byste ji trochu vylepšila. Myslím, že v této fázi je důležité především si nevytvořit fobii z jídla, abyste se postupně k anorexii nepropracovala. V naší zemi je pojem "dieta" chápán často jako dočasná úprava jídelníčku k dosažení určitého efektu. Redukční dieta pro snížení hmotnosti by však měla být následována dietou ve smyslu trvalého stylu stravování, který by měl odpovídat zásadám zdravé výživy. Toť prevence jo-jo efektu. Takže co by bylo nejlepší na všem místě? Určitě se hlavně snažte vyvarovat kolotoči počítání kalorií. Jídlo by se nemělo stát vaším nepřítelem. A pohyb a cvičení by neměly trestem za občasné prohřešky v jídle, nýbrž v ideálním případě vaším potěšením. Žádný pokrm není zakázaný, ale vždy záleží na množství. Snažte se jíst pravidelně vyváženou a pestrou stravu s dostatkem kvalitních bílkovin, vlákniny a správných tuků v takové úpravě, aby vám jídlo chutnalo. Nezapomínejte na pitný režim. Více o zdravé výživě zde: http://zdrava-vyziva.zdrave.cz/