Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

ANOREXIE

Dobrý den. Mám problém. Včera jsem po měsiční pauze viděla svou kamarádku. Málem jsem jí nepoznala. Hrozně zhubla. Už dříve byla hubená, ale teď je to až moc. Před pár měsíci začala posilovat a měnit si jídelníček. Nyní od jejich rodičů zjišťuji, že drží přísnou dietu a že skoro vůbec nejí. Společně navštívili lékaře, který řekl, že je kamarádka v pořádku. To se mi ale vlůbec nezdá. Když jsme se včera viděly, povídaly jsme si. Řekla jsem jí ať začne pořádně jíst a ona řekla: "Vždyť jsem už dneska snědla bagetu!" (Povídaly jsme si večer na diskotéce). To mě zarazilo a utvvrdilo mé myšlenky. Opravdu nevím jak se chovat. Hrozně ráda bych jí pomohla, jenže nejsem jedoiná, kdo se o to snaží. Jedná se o anorexii že? :( . Poradte mi prosím jak jí mám přesvědčit aby toho nechala? Vlastně ani neznám důvod proč začala. Vím ale, že to rozhodně nepotřebovala. Budu vám vděčná za každou radu. Budu ráda, když se ozve i někdo, kdo zažil něco podobného. Odpovězte prosím na e-mail: zeljazkova.andrea@seznam.cz Moc děkuji.

Odpovědi na otázku

Dobrý den, nejsem si jista, zda můžete něco dělat. I když, podle toho co píšete, vaše obavy sdílím. Pokud vaše kamarádka byla skutečně u lékaře a řekl, že je v pořádku??? Co pak s tím? Má také rodiče, ti by měli situaci řešit. Netuším, jak se k celé věci staví. Netuším kolik je let vám a vaší kamarádce let. Buďte s kamarádkou ve styku, pozorujte a mluvte s ní občas o tom, ale ne tak, aby vás za chvíli zavrhla. Zkuste také zjistit, jak se k celé věci staví rodiče a u jakého typu lékaře kamarádka byla, co vyšetřoval a s jakým výsledkem. Pokud budete mít pocit, že situaci podceňují, můžete zkusit s nimi o tom promluvit. Ale je to cesta po tenkém ledě, vyžaduje z vaší strany hodně taktu a zdravého pohledu na věc. Rozhodně se zbavte pocitu, že můžete vy nějak jednoduše vaší kamarádce pomoci. Pořád je tu možná varianta, že je s ní skutečně vše v pořádku.